Сегодня:
Последние записи
У тимчасово окупованому Маріуполі станом на ранок 10 січня знеструмлено 11 трансформаторних підстанцій у Лівобережному районі.Про це під час ранкової наради заявив гауляйтер Олег Моргун.За його сло...
Російські терористи подовжують обстрілювати громади Миколаївської області.Як повідомляє прес-служба Миколаївської ОВА,  учора, 9 січня, о 15:19 ворожі артилерійські обстріли фіксувалися по нас...
У Кам’янці-Подільському оштрафували чоловіка, син якого зривав уроки в школі. Батька школяра вже не вперше судять за подібне порушення, однак, лише цього разу суд призначив йому штраф за неналежне ...
Російські військові в останні два тижні дещо змінили особливості застосування зброї для атак по Сумщині. Для обстрілів прикордоння вони почали частіше використовувати «шахеди», також здійснюють і к...
Баннер

"Дискотеки" та дрифт на Красній площі: чому поліція не завжди може притягнути порушників до відповідальності

2021-07-29 17:41:11
Источник: https://www.0462.ua/


На вулицях Чернігова стоїть неймовірна спека, а значить, багато хто з містян надає перевагу сну з відкритими вікнами. Проте як тільки вони це роблять, то починають чути п’яні розбірки, звуки перегонів, ревучі мотори та гучну музику. Ця проблема є в багатьох районах нашого міста, але найбільш гостро вона стоїть у жителів будинків, які розташовані навколо Красної площі.

"Дискотеки" та дрифт на Красній площі: чому поліція не завжди може притягнути порушників до відповідальності, фото-1

Безсонні ночі

Часто не може заснути у своїй квартирі через такі виходки і Геннадій Шинкаренко, який живе за адресою проспект Миру, 21. Його вікна виходять прямо на Драмтеатр і площу над магазином «Тканини» та закладом громадського харчування «Вертел».

– Усі ці гулянки нам дуже заважають. Вони можуть починати з’їжджатись на площу о другій, третій, четвертій годині ночі – тут не вгадаєш. Публіка, звісно ж, там нетвереза, яка може співати, плясати, і навіть грати у футбол. Усе це найчастіше відбувається на стоянці під Драмтеатром. Під такий акомпанемент спати з відкритими вікнами майже нереально. Викликали поліцію, але останній час вони дуже в’яло реагують, і в мене таке враження, що поліція зникла з міста. Розбиратись із ними особисто? Мені що, треба брати биту в руки, коли там стоїть п’ять-шість машин, в яких по чотири людини і всі вони угашені? Можу вийти та призвати до совісті, але думаю, у кращому випадку мене пошлють, куди подалі, – каже пан Шинкаренко.

На його думку, навести лад на площі та й в інших районах міста – це прямий обов’язок правоохоронних органів, які отримують зарплатню з податків містян і «нічого не роблять». Чоловік переконаний, що не жителі міста повинні вирішувати подібні проблеми, а поліцейські, бо це їх робота і в них на це є повноваження.

– Якщо вони поставлять один поліцейський екіпаж на площі, то я впевнений, що жодних дискотек і перегонів там не буде, – запевняє Геннадій Шинкаренко.

Бесіда, а не протокол

У свою чергу, у поліції нам на таку пропозицію відповіли, що це майже нереально. Прив’язати один патрульний екіпаж до Красної площі не вийде. Адже все рівно будуть виклики щодо інших правопорушень у місті, і цей екіпаж повинен буде на них реагувати. Утім поліція запевняє, що нікого в біді не кидає, хоч і має іноді недостатні важелі впливу на ситуацію.

"Дискотеки" та дрифт на Красній площі: чому поліція не завжди може притягнути порушників до відповідальності, фото-2

– Аномально масовими дійствами цей дрифт та гучні компанії на площі я не називав би. Звісно, це буває, але точно не щодня. Як тільки ми отримуємо інформацію про щось подібне, то одразу реагуємо та виїжджаємо на місце. За небезпечний дрифт на вулицях міста передбачений штраф за порушення правил дорожнього руху. У ситуаціях із гучними компаніями, музикою та шумом після 23:00 усе набагато складніше. Справа в тому, аби правильно та результативно скласти адмінматеріал за порушення тиші, потрібно виміряти перевищення рівню децибелів за ДСТУ. У поліції таких вимірювальних пристроїв немає. Знаю, що вони були в санепідемстанції, але вони вночі не працюють. Тому в основному спілкування поліцейських з порушниками тиші закінчується профілактичною бесідою та розмовою «по-людськи», – зазначає пресофіцер Патрульної поліції Чернігівської області Віталій Копистко.

Також він додає, що скласти протокол можна і без фіксації рівню шуму, але його юридична вага дорівнюватиме нулю, бо відсутні жодні докази. За його словами, приблизно у 97 відсотках подібних викликів по приїзді поліції люди розуміють, що вони не праві та вимикають музику чи роблять її максимально тихішою. Проте є й такі, що цього не розуміють.

Мер у курсі

На цю проблему на одній з нарад звернув увагу й міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. За його словами, він і сам кілька разів телефонував патрульним через неймовірно швидку та гучну їзду в центрі міста. Також він зауважив, що вони не лише заважають містянам спати, а ще й руйнують старий і новий клінкер на порівняно нещодавно відремонтованій Красній площі.

"Дискотеки" та дрифт на Красній площі: чому поліція не завжди може притягнути порушників до відповідальності, фото-3

Багато містян відзначають досить зухвалу поведінку на дорогах водіїв у нічний час. Це стосується як власників спортивних мотоциклів, які вночі, коли люди вже відпочивають, їздять по місту із шаленою швидкістю та створюють неприпустимий шум, так і дрифтерів, які кружляють на Красній площі. Я з цього приводу особисто декілька разів телефонував до патрульної поліції. Мотоциклісти чи не кожного дня о першій годині ночі швидко їздять по житловим районам і не дають людям спати. Що стосується дрифтерів, то те, що вони виробляють на Красній площі, у принципі, дрифтом назвати не можна. Він дрифтувати не вміє, просто газує собі на повну, і все. Бо вміння спортивного водіння немає, а є лише бажання привернути до себе увагу. Хотілося, аби патрульні вночі трішки активніше працювали та сприяли наведенню порядку в контексті озвучених мною питань, – констатував Владислав Атрошенко.

Через кілька днів після цих слів міського голови керівник КП «Муніципальна варта» Віталій Хрустицький доповів, що нових випадків нічного дрифту більше не було зафіксовано. Проте скарги на голосну музику продовжуються. Автомобілісти просто влаштовують на площі тусовки, не порушуючи при цьому правил дорожнього руху. Для вирішення проблеми він запропонував встановити біля площі дорожній знак, який би забороняв на площі нічну зупинку від 22:00 до 6:00.

– Там серед мешканців – більша частина людей старшого покоління. Щоб вони не страждали – потрібно вирішити цю проблему. За нами – знак, а патрульна поліція потім нехай відпрацьовує, – зауважив міський голова Владислав Атрошенко.

Це питання обговорять на комісії з безпеки дорожнього руху, проте відкладати його далеко не можна, адже люди страждають ледь не щодня.

– От сьогодні вночі (27 липня. – Прим. ред.) якісь божевільні автівки на шаленій швидкості їздили від площі і повз будівлю поліції на Шевченка, 13, а там жодної реакції. Заборонити парковку можна, але питання в тому, як цього будуть дотримуватись та хто за цим слідкуватиме. Подивимось, як це буде втілено в життя, бо ідея непогана, але сумніваюсь, що це до чогось призведе, – підсумував житель будинку біля площі Геннадій Шинкаренко.

Довідка

Дрифт (керований занос) – техніка проходження поворотів, що характеризуються навмисним зривом провідної осі і прохід у заносі на максимально можливій для утримання на трасі кута швидкості. У спорті використання такого заносу є не найшвидшим способом проходження поворотів, але досить ефектним і видовищним, завдяки чому змагання з цього виду автоспорту приваблюють багато глядачів.

***

Дослідження, присвячене проблемі шуму від автомобілів, опублікували у 2017 році в журналі American College of Cardiology. Згідно з ним голосні звуки вихлопу, клаксонів, сирен чи виск гальм можу становити серйозну проблему для здоров'я людей. Вони не тільки порушують сон, що може привести до проблем зі здоров'ям, але і стають каталізатором реакції стресу, що випускає гормони, які можуть з часом пошкодити серце.

Шум не є прямою причиною серцевих хвороб, але дослідження припускає, що шумове забруднення є фактором ризику, на кшталт високого холестерину або ожиріння. Гучні або несподівані звуки можуть викликати випуск стресових гормонів в тілі, і будь-який звук вище 60 децибел може підвищити ризик серцевих захворювань. Звук машин зазвичай знаходиться на рівні 70 децибел.

Приплив гормонів може викликати скорочення артерій, тим самим пошкодити оболонку артерій, що може призвести до серцевих захворювань. Воно також може привести до підвищеного кров'яного тиску або сприяти утворенню тромбів.


Суспільство
З початку повномасштабного вторгення росії пошкоджено або знищено 872 об’єкти культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 120, місцевого значення – 682, щойно виявлених – 70.Про це...
Суспільство
В Україні запустили національну програму з популяризації англійської Future Perfect. Реалізують її декілька міністерств – освіти, цифрової трансформації, культури та інформаційної політики. Спільно...
Суспільство
Від 9 січня 2024 року, і до 9 березня 2024 року проходить повторне громадське обговорення щодо перейменування вулиць та площ в Ужгороді.Про це інформує управління містобудування та архітектури Ужго...
Кримінал
За апеляційною скаргою Сумської обласної прокуратури рішенням Сумського апеляційного суду 8 січня 2024 року скасовано вирок суду першої інстанції, 36-річного чоловіка визнано винним в умисному вбив...