Сегодня:
Последние записи
У тимчасово окупованому Маріуполі станом на ранок 10 січня знеструмлено 11 трансформаторних підстанцій у Лівобережному районі.Про це під час ранкової наради заявив гауляйтер Олег Моргун.За його сло...
Російські терористи подовжують обстрілювати громади Миколаївської області.Як повідомляє прес-служба Миколаївської ОВА,  учора, 9 січня, о 15:19 ворожі артилерійські обстріли фіксувалися по нас...
У Кам’янці-Подільському оштрафували чоловіка, син якого зривав уроки в школі. Батька школяра вже не вперше судять за подібне порушення, однак, лише цього разу суд призначив йому штраф за неналежне ...
Російські військові в останні два тижні дещо змінили особливості застосування зброї для атак по Сумщині. Для обстрілів прикордоння вони почали частіше використовувати «шахеди», також здійснюють і к...
Баннер

Як розвивалася Львівська політехніка: історія університету трьох століть, - ФОТО

2021-05-27 02:21:12
Источник: https://www.032.ua/

Як розвивалася Львівська політехніка: історія університету трьох століть, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про Національний університет "Львівська політехніка". 

Національний університет "Львівська політехніка" є одним із найстаріших у місті та має тривалу історію. Щороку у цьому навчальному закладі проходять посвяту у першокурсники безліч студентів. Головний корпус вишу розташований на вулиці Степана Бандери та є своєрідною візитівкою університету. Пропонуємо дізнатися, як розвивалася Політехніка із початку заснування. 

Як заснували "Львівську політехніку" 

Історія створення "Львівської політехніки" є досить насиченою та цікавою. Все розпочалося із 1816 року, коли заснували трикласну реальну школу. Згодом її статус виріс до рівня Реальної торгової академії. Вже у 1844 році відкрили Львівську політехніку, яка тоді називалася "Цісарсько-королівською технічною академією". Як бачимо, університет створили не як новий навчальний заклад, а як навчальну установу на базі діючої. 

Головний корпус Львівської Політехніки, Фото: lvivcenter.orgГоловний корпус Львівської Політехніки, Фото: lvivcenter.org

Будівництво головного корпусу університету

Відкрили Цісарсько-королівську технічну академію у 1844 році в будинку на сучасній вулиці Вірменській. Там були технічний та торговельний факультети. Частина вулиці Вірменської до перетину з вулицею Краківською на той час мала назву Академічної через те, що на початку цієї вулиці був Цісарсько-королівський університет імені Франці І. 

У 1872 році австрійський уряд ухвалив рішення звести новий будинок для академії на місці колишніх садів графині Фредро на теперішній вулиці Бандери. Проєкт будівлі виконав архітектор Юліан Захаревич. За його задумом головний корпус технічної академії у Львові мав би бути не гіршим від головної будівлі Віденської політехніки. Будівельні роботи тривали до 1877 року, після цього відбулося урочисте відкриття.  

"Львівська політехніка", Фото: lia.lvivcenter.org"Львівська політехніка", Фото: lia.lvivcenter.org

Розвиток університету 

У перші роки ХХ століття виникла необхідність розширити будинок. Тоді до північного фасаду у 1903 - 1905 роках добудували ще дві частини будинку, де на кожному з трьох поверхів розмістили лекційні аудиторії. Станом на 1907 рік в університеті навчалися загалом 1188 студентів, найбільше із них було поляків.

У 1939 році політехніку реорганізували у Львівський політехнічний інститут. Там працювало шість факультетів: енерго-машинобудівний, електротехнічний, хіміко-технологічний, архітектурно-будівельний, шляхово-водний та сільськогосподарський, згодом створили ще один - лісовий. Загалом функціонувало 79 кафедр, на яких працювали 395 викладачів. Навчальний заклад фінансували з державного бюджету СРСР.

Особливого розвитку університет набув у 1963 - 1971 років за часів ректора Григорія Денисенка. Тоді на 21 факультетіта двох філіалах у Луцьку і Тернополі навчалося 27500 студентів. Навчальний процес у 70-х роках у Львівському політехнічному інституті  забезпечували 89 кафедр, на яких працювало 1589 професорів, доцентів і викладачів, а навчання студентів вели за 49 спеціальностями.

Львівський політехнічний інститут

Університет мав чотирнадцять назв

"Львівська політехніка" є університетом трьох століть - ХІХ, ХХ і ХХІ. За свою історію змінювала чотирнадцять назв. Зокрема, від Цісарсько-королівської реальної школи (1816 - 1825 роки) до Національного університету "Львівська політехніка" (від 2000 року).  

Львівська політехніка змінювала чотирнадцять назв, Знімок екрану: lpnu.uaЛьвівська політехніка змінювала чотирнадцять назв, Знімок екрану: lpnu.ua Біля головного корпусу, Фото: lvivcenter.orgБіля головного корпусу, Фото: lvivcenter.org

Де мешкали студенти Львівської політехніки 100 років тому

На фейсбук-сторінці Львівської політехніки розповіли, де мешкали студенти університету 100 років тому. Відзначають, що коли заснували гуртожитку, то передбачалося, що у них зможуть проживати студенти незалежно від національності, однак ці гуртожитки фактично були зарезервовані для поляків. Відповідно, українська інтелігенція у кінці ХІХ ст. вирішила збудувати спеціальний гуртожиток - "Академічний дім".

На першому поверсі були житлові приміщення, а також кімната сторожа, який відчиняв двері для студентів, які поверталися після 21:00. Частково ця традиція збереглася і до нашого часу. Освітлення кімнат тоді вимикали о 22:00. У будівлі також був великий зал зі столами і кріслами, де студенти могли готуватися до занять. Самі кімнати обладнали металевими ліжками, шафами, полицями, столами і кріслами. У коридорах встановили великі кошики для сміття.

На четвертому поверсі були лише дві великі кімнати розраховані на вісім осіб кожна і призначені для проживання першокурсників. У студентів тоді  було своє "правило". Вони з вікна однієї з тих кімнат вивішували "ковбаси" – муляж із паперу, який пофарбований у червоний колір. Такий сигнал використовували як таємний знак, що у будинку все спокійно. Це робили через часті обшуки і арешти польською поліцією українського студентства. Однак наприкінці 30-х років ХХ століття зрештою все ж закрили цей "Академічний дім". 

Помешкання студентів, Фото: Львівська політехніка, фейсбукПомешкання студентів, Фото: Львівська політехніка, фейсбук

Головний корпус - родзинка "Львівської політехніки"

Головний корпус Львівської політехніки є відомою пам'яткою архітектури кінця ХІХ ст. Ця будівля є однією з ключових архітектурних споруд на вулиці Бандери. Сам будинок звели у стилі історизму. Побудували триповерхову споруду із цегли й каменю з високим цокольним поверхом.

На головному фасаді можна побачити алегоричні фігури групи, які символізують Інженерну науку, Архітектуру та Механіку. Це три основні факультети, що початково містилися у будинку. Окрім того, на фронтоні можна побачити латинський напис Litteris et Artibus, що дослівно означає "Наукам і ремеслам". Він зберігся і до нашого часу. Головний корпус Львівської політехніки оточує великий сквер, де часто відпочивають не лише студенти, але і жителі міста на вихідних. 

Львівська політехніка, Фото: lvivcenter.org Головний корпус університету, Фото: lookmytrips.com

"Життя" університету у наш час 

Львівська політехніка до нашого часу залишається потужним осередном освіти. За весь час існування університет підготував низку фахівців. У наш час функціонує студентське містечко, де є понад 12 гуртожитків. Виш є популярним як серед львів'ян, так і серед жителів інших областей та країн. 

Політехніка увійшла до рейтингу найкращих університетів світу 2021 року за галузями знань. Цей рейтинг уклало глобальне аналітичне агентство у галузі вищої освіти QS Quacquarelli Symonds. 

Львівська політехніка

Нагадаємо, раніше кореспондентка 032.ua розповідає про львівський Франковий університет, який є одним із найпопулярніших вищих навчальних закладів України. 

Читайте також: Історія творця "мереживної" брами Галицької ощадної каси Яна Дашека, - ФОТО

За матеріалами: lpnu.ua, wikipedia.org

Фото на головній: lia.lvivcenter.org


Суспільство
З початку повномасштабного вторгення росії пошкоджено або знищено 872 об’єкти культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 120, місцевого значення – 682, щойно виявлених – 70.Про це...
Суспільство
В Україні запустили національну програму з популяризації англійської Future Perfect. Реалізують її декілька міністерств – освіти, цифрової трансформації, культури та інформаційної політики. Спільно...
Суспільство
Від 9 січня 2024 року, і до 9 березня 2024 року проходить повторне громадське обговорення щодо перейменування вулиць та площ в Ужгороді.Про це інформує управління містобудування та архітектури Ужго...
Кримінал
За апеляційною скаргою Сумської обласної прокуратури рішенням Сумського апеляційного суду 8 січня 2024 року скасовано вирок суду першої інстанції, 36-річного чоловіка визнано винним в умисному вбив...