Сегодня:
Последние записи
У тимчасово окупованому Маріуполі станом на ранок 10 січня знеструмлено 11 трансформаторних підстанцій у Лівобережному районі.Про це під час ранкової наради заявив гауляйтер Олег Моргун.За його сло...
Російські терористи подовжують обстрілювати громади Миколаївської області.Як повідомляє прес-служба Миколаївської ОВА,  учора, 9 січня, о 15:19 ворожі артилерійські обстріли фіксувалися по нас...
У Кам’янці-Подільському оштрафували чоловіка, син якого зривав уроки в школі. Батька школяра вже не вперше судять за подібне порушення, однак, лише цього разу суд призначив йому штраф за неналежне ...
Російські військові в останні два тижні дещо змінили особливості застосування зброї для атак по Сумщині. Для обстрілів прикордоння вони почали частіше використовувати «шахеди», також здійснюють і к...
Баннер

Затишшя перед бурею? Владний колапс у Слов’янську на паузі. Факти, думки, коментарі

2021-05-26 17:23:05
Источник: https://www.6262.com.ua/

Затишшя перед бурею? Владний колапс у Слов’янську на паузі. Факти, думки, коментарі

Владний колапс у Слов’янську на паузі? Факти, думки, коментарі. 

Мешканці міста вже звикли до того, що у Слов’янській міській раді вирують пристрасті. Депутати і міський голова з самого початку функціонування нового складу не давали засумувати ані журналістам, ані громадськості, навіть підтягнули відвідуваність Ютуб-каналу міської ради. 

Та ось вже який тиждень поспіль у владних кабінетах тиша, сесії не призначаються, скандалів і гучних заяв немає. Що ж сталось? Журналісти 6262.com.ua вирішили розібратись, чому владний колапс у Слов’янську поставили на паузу. 

Гучна заява Ляха і лікарняний 

14 квітня міський голова Вадим Лях зробив гучну заяву щодо дострокового припинення повноважень Слов’янської міської ради, проведення позачергових виборів та тимчасового введення ВЦА. Вочевидь, конфронтація з певними депутатами на той час досягла свого максимуму. 

Думки депутатів щодо цього рішення розділились. Для прикладу, лідери Європейської солідарності і Слуги народу з розумінням поставились до заяви очільника, а от депутатська більшість вказала на некомпетентність міського голови і його рішення розкритикувала. Про це ми писали у матеріалі Розпуск міської ради, ВЦА та перевибори у Слов’янську. Що про це думають депутати

Після того, як пристрасті вщухли, з публічної площини зник міський голова Вадим Лях. Уже кілька тижнів поспіль він не проводить прес-конференції, не з’являється на робочому місці і, відповідно, не призначає сесії міської ради. Його заступник Юрій Підлісний розповів, що очільник знаходиться на лікарняному. Поговорювали, що міський голова перебував певний час у лікувальному закладі, проте, що саме зі здоров’ям Вадима Ляха, невідомо. 

У прес-службі зазначають лише одне: медики поки не дозволяють виходити Вадиму Ляху з лікарняного, відповідно, про жодні коментарі з приводу цієї ситуації годі й говорити. 

Позиція Донецької ОДА 

Затишшя перед бурею? Владний колапс у Слов’янську на паузі. Факти, думки, коментарі , фото-1

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко ще у квітневому звіті прокоментував кризову ситуацію, яка склалась у Слов’янській міській раді. Як зазначили у прес-службі, куди ми зателефонували 24 травня, цей коментар очільника ОДА актуальний і на сьогодні. 

Кириленко зауважив, що він зробив доповідь керуючому заступнику Офіса президента, який відповідає за регіональну політику, керівнику Офісу президента і голові державі. 

“Проінформовано про це з усіма підставами і всіма моментами, які стосуються вказаного міста, наразі це питання розглядається в Офісі президента і опрацьовуються ті критичні моменти, які виникли в цьому місті” 

За словами Кириленка, депутатські групи поставили свої власні інтереси всупереч інтересам громади. Тим часом, проблеми міста не вирішуються. Йдеться про зруйнований міст, розбиту дорогу Олекси Тихого. Як зазначив голова ОДА, це обійшлось області у 200 млн гривень вкладень у громаду міста Слов’янська. 

Окремі депутати і очільник громади повинні розуміти, що це їх прямий обов’язок - дбати про розвиток громади, а не обов’язок обласної державної адміністрації. 

Допомогти і підставити плече - це інше, але не брати на себе функції - сказав Павло Кириленко. 

Голова ДонОДА також зазначив, що він не є прихильником введення військово-цивільної адміністрації, бо це не є введення по безпековій складовій. Це виключно введення, яке стосується систематичного невиконання депутатським корпусом своїх повноважень. 

"Я бачу, як виконувались депутатським корпусом ті повноваження, і які наміри вони ставили і цілі перед собою, я розумію, що за однією кризою може йти інша, далі подивимось…"

Що думають депутати? 

Затишшя перед бурею? Владний колапс у Слов’янську на паузі. Факти, думки, коментарі , фото-2

Ми попросили депутатів прокоментувати “затишшя” у стінах Слов’янської міської ради. 

Михайло Золотий, депутат від партії “Європейська солідарність” 

Після заяви міського голови про дострокові вибори і введення ВЦА, ситуація у міській раді залишається на паузі. Як особисто ви це розцінюєте? 

“Особисто я не бачу нічого страшного у введенні ВЦА. Тим паче, судячи з ситуації, що склалася в міській раді, мабуть це найпростіший і найвигідніший варіант для нашого міста. Зрозуміле небажання "більшості" такого перебігу подій, оскільки за ці майже півроку рейтинги цих трьох фракцій достатньо сильно впали, і на наступних виборах розклад сил в міськраді буде зовсім інший. А мовчання міського голови та відсутність скликання депутатських комісій і сесій, як на мене, говорить про те, що вірогідність дострокових виборів достатньо велика”.

Які наслідки можливі через застій у владних органах, непроведення сесій і відсутність міського голови та зборів депутатів?

“Не думаю, що можна достовірно спрогнозувати наслідки, які можуть бути. Місто живе та працює вже 5 місяців за 1/12, відсутність бюджету не дає місту змоги розвиватися і вдосконалюватися. До чого це може привести? Як мінімум до того, що проблеми, які вже були в місті, стануть ще гострішими, і фінансів, для їх вирішення потрібно буде ще більше”

Іван Особов, депутат партії “Опозиційна платформа - За життя” 

Прокоментуйте “затишшя” у стінах міської ради. Чому, на вашу думку, ситуація з перевиборами і введенням ВЦА, про які казав міський голова, поставлені на паузу. 

Сегодня мы все наблюдаем, как в результате несформированной управленческой вертикали и длительной болезни главы громады, может быть запущен механизм введения режима военно-гражданской администрации в Славянской территориальной громаде.

Приведу пример. 11 мая, депутаты от трех фракций (ОП-ЗЖ, Наш край, Мир и развитие), обратились к главе громады с предложением об избрании секретаря совета. 21 мая был получен ответ за подписью заместителя городского головы Славянска Юрия Подлесного. В нем говорится, что предложение депутатов будет рассмотрено после выздоровления и выхода на работу Ляха В.М. К сожалению, данный ответ не содержит никаких конкретных сроков.

Вадим Лях отсутствует на рабочем месте длительный срок, уже почти полтора месяца. В СМИ, а также на его личных страницах в социальных сетях отсутствует официальная информация о состоянии его здоровья. Возможно, глава громады действительно серьезно болен и не может далее исполнять свои обязанности. Но тогда возникает серьезная опасность доведения городского хозяйства до коллапса и тем самым создаются все необходимые предпосылки для введения в громаде режима ВГА.

Депутаты от фракции "Оппозиционной платформы - за жизнь" неоднократно предупреждали главу громады Ляха В.М. о необходимости формирования управленческой вертикали, избрания секретаря совета, утверждения заместителей городского головы, а также переизбрания состава исполнительного комитета Славянского городского совета. Выполнив эти шаги, Славянская громада смогла бы адекватно реагировать на любые внештатные ситуации и не заводить ситуацию в управленческий тупик. 

Вадим Лях неоднократно и сам говорил о том, что если он заболеет или с ним что-то случится, то громадой некому будет управлять.

Фракция "Оппозиционной платформы - за жизнь" очень обеспокоена состоянием здоровья Вадима Ляха и массой тех нерешенных проблем, которые уже возникли в результате его болезни.

Подчеркну, депутаты от ОП-ЗЖ выступают категорически против введения военно-гражданской администрации в Славянской территориальной громаде. 

Юрій Макогон, депутат від партії “Наш край” 

Після заяви міського голови про дострокові вибори і введення ВЦА, ситуація у міській раді залишається на паузі. Як особисто ви це розцінюєте? Які наслідки можливі через застій у владних органах, непроведення сесій і відсутність міського голови та зборів депутатів?

Звичайно, коли робиш такі гучні заяви, потрібно їх обов’язково підкріпляти справами. Вважаю, що Голова громади потрапив у цуцванг (прим. ред. термін, який використовують у шахах, шашках, та деяких інших іграх. Це становище, коли будь-який хід гравця веде до погіршення його позиції). Чому саме так? Давайте детально розглянемо.

1.Протягом півріччя Лях розповідав, як життєво необхідно приймати бюджет міста. Зараз вже нікому він, цей бюджет, не потрібен? Я вважаю що потрібен, але необхідно розкрити очі та подивитись, в якому стані місто, яка середня заробітна плата у мешканців, як «відкрито» працюють комунальні служби – це фіаско, взагалі. Зробіть зміни до бюджету. Працюйте і заробляйте! Нехай отримують вищі ешелони державних службовців міста по 40-45 тис.грн. Це дуже непогана заробітна плата, але ж не під сотню тисяч на місяць… 

А коли пропонуємо і кажемо: «Схаменіться, спочатку потрібно вирішити нагальні проблеми, а потім отримуйте премії!», у відповідь чуємо, що у людей щось хочуть відібрати, стати на «потоки», «задушити» людей за їх вибір. Це не смішно – це сумно. Ось і висновок з цього всього – не хоче Голова йти на зміни. Все добре, заробітна плата, постійні ремонти одних і тих самих ділянок доріг, постійні річки води, сміття та інше. 

Введення ВЦА - це бажання Голови перекласти проблеми з хворої голови на здорову. А губернатор у свою чергу отримає жахливу спадщину у вигляді боргів водоканалу, зруйнованих мостів, доріг, сміття. І відповідальність буде лежати виключно на голові ВЦА. А рішенням проблем повинен займатися той, хто ці проблеми створив і примножив.

2. Якщо все ж таки буде ВЦА… Я маю надію, що В.М. Лях ніколи не стане головою ВЦА. Хоча він, може, сподівається на інше. Є чітке розуміння, що Голова свідомо пішов на цей крок, а те, що нові вибори несуть нові витрати з бюджету, нікого не хвилює це питання? 

3. Висновок єдиний: у Ляха на першому місці – не доля міста та його мешканців. В першу чергу – власні амбіції. Звичайно, коли звик до «теплої ванни» за п’ять років, коли «своя» рада, «свій» секретар, а також ще й виконком «свій», а тут… Люди обрали і депутати почали вимагати змін з самого першого дня!!! Відразу почала показувати себе «система». Депутати «більшості» півроку намагались з цією «системою» боротися, і що ми маємо? Людей знову намагаються ошукати. Інформаційно. 

Які наслідки? Голова програв. Депутати теж. А більш за всіх - програла громада. Перемогла центральна вертикаль. При ВЦА немає демократичного вибору суспільства. 

Хочу навести яскравий приклад демократії та захисту громади депутатським корпусом. На території Святогірської громади збирається вести розвідувальні роботи ТОВ «Надра Юзівська», для подальшого видобутку газу. Разом з людьми депутати домоглися зняття з розгляду цього питання. А ось хто буде стояти на захисті людей після введення ВЦА – велике питання.

Людмила Кожухова, Слуга Народу 

Затишшя перед бурею? Владний колапс у Слов’янську на паузі. Факти, думки, коментарі , фото-3

Прокоментуйте “затишшя” у стінах міської ради. Чому, на вашу думку, ситуація з перевиборами і введенням ВЦА, про які казав міський голова, поставлені на паузу. 

Да, дійсно міський голова зробив таку заяву про утворення ВЦА. Ми розуміємо, що таке питання вирішується не на нашому місцевому рівні. Буде, чи не буде прийнято рішення по створенню ВЦА, я не можу прокоментувати це питання, бо я не є суб'єктом прийняття рішення. 

Незалежно від того, яке рішення буде прийнято по введенню ВЦА, чи залишиться працювати міська рада, я готова і надалі виконувати обов'язки місцевого депутата або скласти повноваження, аби ситуація у Слов'янську вирішилась на краще і наше місто розпочало нормальну продуктивну життєдіяльність. 

Чому так довго не приймається рішення: мені невідома причина і природа затягування прийняття такого рішення.

Наслідки: якихось глобальних наслідків прийняття рішення по ВЦА я поки що не бачу. Звісно хотілося б, щоб це питання скоріше вирішилося, був прийнятий бюджет, щоб Слов'янськ міг приймати участь у грантових, регіональних або всеукраїнських проєктах, програмах і конкурсах. Атже ми бачимо, які масштабні 34 проєкти будуть реалізовуватись у Донецькому регіоні, такі як, наприклад, сучасна реконструкція 11 шкіл (у Бахмуті, Авдіївці, Лимані,Маріуполі, Новогродівці, Торецьку і т.д), реконструкція 7 дитячих садочків (Костянтинівка, Маріуполь, Мирноград і т. д.), будівництво 2 великих фізкультурно-оздоровчих комплекси з басейнами у Маріуполі і Краматорську, де можно буде проводити регіональні змагання і ще багато чого, а Слов'янськ, на жаль, завдяки неприйнятому бюджету не зміг прийняти участь у таких програмах. Гадаю, що мої колеги депутати із більшості вже жалкують про те, що блокували роботу міськради та не давали змогу прийняти бюджет, адже від цього програють всі, місто в першу чергу. 

Впевнена, що якщо б повернути час на 2-3 місяці назад, то більшість депутатського корпусу вчинила би по-іншому. Але час невблаганний. На жаль, ми у цій ситуації залишаємось спостерігачами.

Неочікуваний траур 

Під час підготовки цього матеріалу ми дізнались сумну новину - помер лідер фракції ОП-ЗЖ у Слов’янську Павло Придворов. Родичі, близькі і однопартійці зараз у великій жалобі. Навіть Вадим Лях, якого більше місяця немає у медійній площині, обірвав мовчання і написав пост у соціальній мережі Фейсбук. 

“Конкуренция и политическая борьба последних лет — совсем не то, что вспоминается в такие минуты. Он останется для меня сильным духом, целеустремленным, настроенным на позитив и победу” - написав Вадим Лях. 

Поки що ситуація застигла у повітрі, як вона буде розвиватись далі - невідомо. А ми поки залишимось сторонніми спостерігачами розвитку подій. 


Суспільство
З початку повномасштабного вторгення росії пошкоджено або знищено 872 об’єкти культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 120, місцевого значення – 682, щойно виявлених – 70.Про це...
Суспільство
В Україні запустили національну програму з популяризації англійської Future Perfect. Реалізують її декілька міністерств – освіти, цифрової трансформації, культури та інформаційної політики. Спільно...
Суспільство
Від 9 січня 2024 року, і до 9 березня 2024 року проходить повторне громадське обговорення щодо перейменування вулиць та площ в Ужгороді.Про це інформує управління містобудування та архітектури Ужго...
Кримінал
За апеляційною скаргою Сумської обласної прокуратури рішенням Сумського апеляційного суду 8 січня 2024 року скасовано вирок суду першої інстанції, 36-річного чоловіка визнано винним в умисному вбив...